Odd’s avslutningsblogg for 2015

nullbakVENKE NYHUS MED SIN NIENDE VINST OG ØYSTEIN RINGNES  TOK HERRESEIEREN.

 

Det ble nærmest litt sånn Champs Elysee følelse da nulløperne samlet seg på tradisjonell startplass bak klubbhuset i Idrettsparken for å ta fatt på sesongens avsluttende runder. For som ved det berømte sykkelrittet i Frankrike der det hele er avgjort før man inntar Paris siste dag, så var det vel visse likheter her også. Seierstrofeene var vel bare en formalitet i alle klassene, bortsett fra cupen. For Venke Nyhus har det blitt en vane å plukke med seg seierstrofeene i damenes lange løype. Dette var det femte  året på rad, den rekordmessige niende sammenlagttriumfen, og den tredje vandrepokalen å plassere i premieskapet. Her løpes det både fort og ikke minst jevnt, som jo er det viktigste i nulløp. 37 sekunder ble vinnerresultatet i år, med syv sekunders luke til Berit Hvinden Dahl med 44 og Torunn Mathisen på «bronsen» med 51. Det er for øvrig å bemerke at det var kun ti langtløpende kvinner som hadde de nødvendige 15 løp i år.Her må det en jenteoffensiv til med en dobling neste år !

Øystein Ringnes har ikke bare vært en av de hurtigste løperne som entrer så vel nulløp som andre mosjonsløp, men i år knekte han også koden for «det jevne trav». Ikke at det «rant over i smultringgryta», men tre nuller bidro selvsagt sterkt til at sluttresultatet ble så sterkt som 23, som er et meget respektabelt vinnertall og et snitt på ca. 1.5 sekunder.Øystein kan ikke tidligere skilte med sammenlagttriumf i nulløpsserien, så dette var utvilsomt både populært og høyst fortjent. God prestasjon også av Reidar Olsen, som ei tid var i førersetet, og endte på 27 sekunder, mens Rolf Arne Strand ble nr. 3 med 37. Det var 30 herrer som hadde det kvalifiserte antall løp i år.

 

TOVE STENSRUD MED ÅRETS BESTE OG ODD EDVARDSEN MED «THE DOUBLE».

 

Siden kortløypa ble lansert i 1990, har den jo hele tiden vært en «mixklasse», inntil den gjennom årene har hatt et stadig økende deltagertall, og en nå fant det greit å kunne inngå «skilsmisse» etter 25 år. Derved altså to separate konkurranser fra 2015.

Tove Stensrud som kan se tilbake på kortløypeseier i 2002 og cupseier i 2000 gjennomførte en super sesong i år og landet på årets beste sammenlagtresultat  21 sekunder som inkluderte tre nuller. Det samme antall av den sorten hadde både Liv Gjerdingen og Ingrid Gulbrandsen som begge endte opp med 28 sekunder, mens Brit Sandlie med sine 30 sekunder kunne skilte med fire nuller i år.

I herrenes kortløype kom Odd Edvardsen sterkt i høstsesongen og dro i land seieren med 28 som resultat og to sekunders differanse til Stein Bøhmer og med Jan Arild Gulbrandsen ytterligere ett sekund bak.

Det ble ellers en eksepsjonell sesong for Odd, som med relativt lang fartstid har hatt til gode å bestige seierspallens topptrinn, men som er i rekordbøkene med seks nuller i 2013 sammen med Liv Tangen, og tangert i 2014 av Torbjørn Solberg. For 2015 vil også bli husket for en litt uvant cupfinaleavgjørelse som gikk i Odd Edvardsens favør og dermed sørget for at han kunne smykke seg med «The Double» tittelen.

UAVGJORTE  FINALER  – HVA DA ?

Når cuprundene avvikles oppleves jo rett som det er uavgjorte kamper, som avgjøres med omkamp derpåfølgende tirsdag.Når så selve finalen, og også bronsefinalen ender uavgjort , så har man ikke mulighet til hverken omkamp eller «ekstraomganger». En eventuell loddtrekning er heller ingen god løsning, så «cupsekretariatet» kom fram til at en akseptabel og rimelig rettferdig avgjørelse kunne være å legge sammen alle tallene i cuprundene, slik at laveste totalsum her ville kåre mesteren..Mesterfinale mellom Odd Edvardsen og Knut Olberg endte nemlig 4-4. Med en totalscore på 16 mot Olbergs 24, så kunne altså Edvardsen utropes som årets cupmester. Også bronsefinalen mellom Brit Sandlie og Britt-Ellen Halse endte uavgjort, 3-3,og ble avgjort etter samme prinsipp og ga «bronsen» til Britt-Ellen med 21 mot 29 i totale cuptall.

 

JONAS STØEN SOLBERG JUNIORVINNER.

Det var et heller beskjedent antall av den yngre garde som hadde 15 løp i år. En kvartett bestående av en gutt og tre jenter. Det er jentene som har forsynt seg med seierstrofeene de siste fjorten år, så en kan med rette si at det var på tide med et gutteår på toppen av lista. Jonas Støen Solberg hører hjemme i en sterk nulløpsbasert familie med både far, bestefar og søsken på startstreken. Han er utvilsomt et løpstalent, og til alt overmål løper han også lang løype. To nuller har han også fått med seg i år og endte på totalsummen 54 sekunder som en klar vinner av barneklassen foran Nina B. Karlsen med 97 og Tuva Sandli 113.

 

INGRID OG JAN ARILD ÅRETS TRIMPAR.

De virket faktisk overrasket over at de vant premien som årets trimpar,ekteparet Ingrid og Jan Arild Gulbrandsen. Det er fire år siden de først vant denne klassen, den gang med 26 sekunder, mens de nå var helt nede på 23 sekunder og hadde meget klar margin til Brit og Terje Sandlie med 31 og Liv og Jarle Gjerdingen med 34. Sistnevnte par har kapret denne prisen tre ganger tidligere, og «grunderparet» Britt og Terje har hatt best «samhandling» to ganger tidligere.

 

ODDVAR HAR GJENEROBRET  NULLTRONEN.

ASTRID OG EVA LIKESTILTE DRONNINGER !

 

Da Tore Tellefsen etter fjorårets sesongavslutning igjen var tidenes mestsankende «smultringsamler» med 57 mot Oddvar Larsens 56, så var det slett ingen grunn til å avskrive «gamlekongen» fra en fortsatt fight om tronen i 2015. Med 4-1 i nullstatus denne sesongen viste Oddvar med all ønskelig tydelighet at « de gamle fortsatt er eldst» og at tronen ble gjenerobret. Det var for så vidt mye som tydet på at så ikke ville skje for Tore fikk sesongens ene null allerede i vårens  åpningsløp. Etter at Oddvar imidlertid hadde løpt inn til sin andre null på Prestmoen i august var han ajour med sin yngre konkurrent, og helt helt på tampen, i løp nr. 22 og 23, kom altså to nuller på rappen i «grevens tid» og Oddvar kunne gratulerees og honoreres med 60, mens Tore altså har 58, og det er helt på det rene at denne tvekampen vil fortsette så lenge det er liv i «de gamle ben».

På det vi kan benevne som «Dronningtronen», er det status quo fra sesongstart. Det så ut til at Astrid Kristensen ville være alene om overvintringen med sine to nuller påplusset de 41, men Eva Gulbrandsen slo til i finaleløpet, og utlignet til 43 – 43. Her er det også grunn til å merke seg at Brit Sandlie kan melde seg på i det «Royale selskap», for med årets fire nuller er hun nå oppe i 41. Det er denne trioen som regjerer på spinnesiden med ei luke til Liv Gjerdingen som har 37.

 

STRIREGN NATURLIG  DELTAGERDEMPER !

Hva årets totale nullantall angår så er 145 heller beskjedent i forhold til fjorårets 195- rekordnotering. Når altfor mange nedslående værmeldinger bidro til lavere deltagertall på mange av tirsdagskveldene, og årets deltagersnitt er historisk lavt så er det ikke til å unngå at våte forhold får ta sin del av skylda for det. Sånn passe duskregn aksepteres gjerne,med lett paraplyføring, men når slusene ovenfra nærmest er åpne så er det lite hyggelig. Da får frasen om at « det ikke finnes dårlig vær – men bare dårlige klær» ikke helt gjennomslag. Særlig hard værbehandling fikk Petersøyas Venner som ny arrangør på byens meget omtalte grønne lunge. Det var skikkelig ergerlig for Marit og Per Stubbraaten som primus motorer ved Storelvas bredd. Heller ikke Ringmoen slapp unna jevn lekkasje fra oven derpåfølgende tirsdag på sitt fine løpsområde.

Dermed var det kun et drøyt 80-tall som la ut på rundene  i disse to løpene.

En har også gjerne vært vant til at godt i overkant av 100 har kunnet notere seg for de premiekvalifiserte 15 løp, men i år stoppet det på 98.

«TRAKTEMENTLØPENE « FIKK  GODVÆRET.

Noen av sesongens 24 løp har jo tradisjonelt hatt sånn «after run»kos før man haster hjem. Etter å ha stått over «cateringen» i fjorårets løp, så var XL-Bygg på Hensmoen tilbake igjen for full styrke i årets midtsommerløp.Bedriften har som kjent ny eierkonstellasjon og sjefen himself ,Knut Stigsrud kunne også overrekke uttrukne premier til fem deltagere.156 var deltagertallet på en fin sommerkveld. En stor TAKK til XL-Bygg som ønsker å fortsette samarbeidet med nulløpsarrangørene. Etter et «sabbatsår» var også Kråkvika i Søndre Land igjen på «plakaten» med smultringer fra Berthas, som seg hør og bør i et smultringløp, og 78 hadde tatt langturen i sesongens 13. og siste løp før sommerferien. En stor TAKK går også til selve «løpsgeneralen»,Jon Anders Kvisgaard og hans Hytteplanstab som lager høstfest på Eggemoen med boller, smultringer, kaffe og saft. Felles for disse tre nevnte arrangementene var at de såkalte værgudene viste seg fra sin aller beste side med strålende sol og høy shortsfaktor.

 

FESTSTEMT VELLYD I KLUBBHUSET.

«Og etterpå var det fest». Vi har blitt vant til denne hyggelige sosiale happeningen etter en lang sesong, som allikevel føles å ha gått altfor fort, fordi de sosiale båndene er så sterke sesongen igjennom. Torill Munkerud og hennes medhjelperstab sørger for at serveringsbordet fylles opp med både kaker, rundstykker og snitter og at kaffekannene ikke går på «tomgang». Når så taffelet etter en times tid har kommet rimelig til ende og de aller fleste er vel belåtne, så begynner Terje Sandlie og Odd Hølen å sysle med saker og ting. Knut Amundsen har nok en gang innstallert sine høyttalere og mikrofonanlegg, som vi er svært takknemlig for, og Ringerikes Blads unge journalistiske representant,Ida Rognved ønskes velkommen til et miljø som hun ellers har hatt lite kjennskap til, men ved hjelp av sitt kamera og notatblokk får hun de vesentlige ting med seg. Det trekkes ut diverse gavekort på Gjestegårdsmiddager og Sandberg Sport, og de syv av den yngre garde som hadde deltatt i dagens løp blir kalt fram for å motta ei lita kosepute.Populært, for puter er inn har vi skjønt.Nullsjef Torill kunne berette at dagens nuller ble oppnådd av Trinelise og Helge Østvang, Eva Gulbrandsen og Vidar Skjeggerud.

Premiene for årets cupmesterskap deles ut, og de fire ,Odd Edvardsen, Knut Olberg, Britt-Ellen Halse og Brit Sandlie blir foreviget av flere. Så vil sjefen over alle sjefer i nulløpsgjengen, Terje Sandlie, gjerne påskjønne «staben» og nydelige orkideer deles ut til, Berit Myhre, Torill Munkerud, Tor Søgnen, Asbjørn Solvang, Vidar Skjeggerud, Tore Tellefsen, Erik Monserud, Knut Olberg, Karl Munkerud, Knut Amundsen og Odd Hølen.

En liten oppmerksomhet deles så ut til alle som har deltatt i sesongens 24 løp. Det er faktisk en god stund siden så mange som 20 har trosset alle værmeldinger og fått fullt hus med løp. Disse er: Berit Hvinden Dahl, Odd Edvardsen, Liv Gjerdingen, Jarle Gjerdingen, Ingrid Gulbrandsen, Jan Arild Gulbrandsen, Tage Hybertsen, Gunnar Kvifte, Oddvar Larsen, Hans Jørgen Loe, Karin Loe, Rigmor Myhre, Reidar Olsen, Eva Solnes Pedersen, Olav Relling, Øystein Ringnes, Brit Sandlie Fritz Spanjor, Elisabeth Steinkjer og Tove Stensrud.

 

NYE  ÅTTIÅRINGER OG KARSTEN PÅ NITTI !

Nulløperne er en utholdende rase og er nesten å betrakte som resirkulerte tenåringer når vi ser hurtig gangfart, og enkelte som faktisk fortsatt løper den lange løypa. To nye på åttiskalaen i år som får sine innrammede diplom med Sturla Kaasas karakteristiske skautraver i kappløp med elgen og snakkeboble med teksten « elgkarbonader ? – nei takk», «smultringer  ?-ja takk»., nemlig Torbjørn Solvang, kjent som en meget habil fotballspiller på Tolpinrud i yngre dager, og Sverre Lunde, som hadde orienteringsporten som viktigste sommeraktivitet og skihopping  i den snørike årstida. Gullkantet ramme ble det på Karsten Hansens diplom. Få dager etter nittiårsdagen arrangerte  han sitt tradisjonelle løp ved Gul bru på Eggemoen.Sprekingen fra Vågårdsbygda, som også dyrker både orientering og sjakk per dags dato,er den andre som tråkker nulløpsløypene etter fylte 90. Johannes Brekke var den første.

 

KNUT ROCKER OG RIFFER I KJENT STIL.

Om det har blitt smått med trofeer på Knut Amundsen i en lang nulløpskarriere så har hurtigløperen kunnet glede oss med sin andre store lidenskap, imponerende gitarbehandling kombinert med gode klassiske sangtekster på avslutningsfesten. Denne gang var det forsamlingens rockeføtter som fikk satt seg i bevegelse og en skikkelig riff på gitarbuggien.

Det blir stemning av sånt.

Så treder Berit Myhre inn på arenaen og da vet man at trioen Asbjørn Solvang, Vidar Skjeggerud og Terje Sandlie  har «kvalitetssikret» alle tall og kan framlegge årets sammenlagtresultater. En lang, lang rekke blir det ut av det, men går allikevel greit unna med Berits dirigering.

Loddsalget hadde gått foregått tidligere og trekning av en hel masse gevinster var gjenstand for god spredning med fruktkurven som den avsluttende hovedgevinst til Eva Solnes Pedersen.

Da var det vel blåst og takk for i år for nulløpernes 43.sesong. Hvis man skal oppretthode  tredje Påskedag som sesongstart så vil man møtes veldig tidlig neste år, for da er den datoen 29.mars.