Odd’s sluttkommentarer for sesongen 2019

DETT VAR DETT – SESONGEN UNDER ETT !

Så går den 47. sesongen over i historieboka. Sånn deltagermessig i «stabilt sideleie» i forhold til fjoråret, men totalt sett er tresifrede antall på startstreken i mindretall. De tidligste løpene på vårparten er «bankers» i så måte der Turid og Gunnars åpningsløp samlet 143 som sesongtopp. Det er blant de med størst hastverk frafallet er mest merkbart, særlig i spinnesidens lange løype er det tynt besatt. Er det for mange tilbud i løpsmarkedet for de godt trente ? Atskillig flere 70 + enn 30-åringer, så la oss si at de som går under betegnelsen «resirkulerte tenåringer» er godt representert og ivaretatt. Stadig nye åttiåringer mottar sine diplomer som aktive i løypene, og den sosiale profilen gir klart terningkast 6. Så la oss i alle fall slå fast at de ukentlige treffene med konkurranseelementet høyst tilstedeværende har sin «nisje» i mosjonsfloraen med tilbud til hele aldersspekteret, uansett hvor en befinner seg på kondisskalaen. 12. oktober var man altså samlet til sesongfinale der drøyt 70 entret startområdet med de beste intensjoner om å treffe på smultringtallet. I fjorårets avslutningsløp i de samme Schjongslundløypene var det fire som sto for den bragden. I år var det kun Harald Bunes som greide den «biffen». Holeværingen kunne dermed bokføre karrierens 26. smultringtall.

SPENNENDE DAMEDUELLER AVGJORT PÅ ANTALL NULLER OG STOLPETALL.

Som i fjor ble det fotofinish i begge dameklassene, og i kortløypa ble det faktisk ren reprise med Kirsten Bakken og Liv Gjerdingen i hovedrollene. I fjor gikk det på ett-tallene løs etter at begge kunne oppvise to nuller hver, mens det i år ble 4-3 i nuller i Kirstens favør som dermed forsvarte fjorårsseieren med knappest mulig margin. 29 sekunder ble det på disse to mens Liv Berg ble nr.3 med 38. I spinnesidens lange løype var det kun en håndfull som oppnådde 15 løp. I tetstriden ble det et skikkelig nappetak mellom Kari Rustad og Cecilie Tomter. Med Cecilie som enslig langløypesvale i avslutningsløpet og 2-tall som resultat, endte det hele uavgjort 89-89 i sluttoppgjøret. Ingen av dem hadde nuller å slå i bordet med og 1-talls granskingen viste 2-1 i Kari’s favør som dermed får sitt navn på vandrepokalen.Kristin Amundsen ble nr.3. Flere langtløpende damer ønskes velkommen i løypene i 2020.

ROLF ARNE STRAND MED KLAR MARGIN OG  GUNNAR KVIFTE MED ÅRSBESTE RESULTAT.

Å kalle det et «kvantesprang» er vel å dra det vel langt, men Rolf Arne Strands seier i årets langløypekonkurranse kom vel muligens overaskende også på ham selv. En bronseplass i 2015, deretter flere sesonger uten 15 løp, for så å gå helt til topps i år må bare betegnes som «oddsbombe». Med 28 sekunder som vinnerresultat skilte det fire sekunder ned til Aril Bekkåsen med 32. Vidar Skjeggerud, Ole Jonny Kongsmo og Ingebrigt Rygg endte alle på 36 i kamp om 3.plassen. Da alle hadde en null i sine regnskaper ble 1-tallene avgjørende i Vidars favør. I kortløypa var Gunnar Kvifte igjen på vinnersporet med årets beste resultat 26, etter at han i fjor måtte strekke våpen for Øystein Ringnes. Oddvar Larsen tangerte sitt fjorårsresultat med 28, men krabbet en plass opp på pallen og Erik Monserud ble nr.3 med 30 og avgjorde «bronsen» i den reneste straffesparkkonkurransen med 7-6 i ettallsovervekt på Tore Tellefsen.

ARIL BEKKÅSEN BLE ÅRETS CUPMESTER.

Gull og bronsefinalene i cupen ble meget jevne oppgjør. Da Gunnar Kvifte stemplet inn til 4, høyt til ham å være, var det grunn til å vente med spenning på hva langløypeløper Aril Bekkåsen ville prestere. Cupmesteren fra 2014 og bronse i fjor hadde marginene på sin side og stemplet 3. Dermed fratok han Gunnar Kviftes mulighet til en trippeltriumf idet Gunnar i tillegg til serieseieren også ble årets trimparvinner sammen med Turid. Bronsefinalen ble en ikke mindre spennende affære der duellantene Øystein Ringnes og Leif Berg begge kunne notere et 4-tall på sine kort. Uavgjort med andre ord , og regelen om laveste totaltall i cuprundene ble avgjørende. En imponerende serie av Øystein resulterte dermed i at bronsen gikk til en fersk 60-åring.

NATHALIE MED GODT JUNIORRESULTAT OG TURID OG GUNNAR ÅRETS TRIMPAR !

Vi må dessverre bare konstatere at yngre smultringjegere ikke preger sporten per nå. I fjor ble det ikke registrert noen fra den yngre garde med 15 løp. I år kan vi i det minste gratulere en juniorvinner. Endatil med et meget godt resultat. Nå kan man vel med en viss rett hevde at nulløpsgenene skulle være godt ivaretatt hos 13-årige Nathalie Tellefsen, med Berit og Tore som profilerte besteforeldre. Når hun da også har prestert to nuller og pustet bestemodern i nakken med 50 som resultat så kunne hun motta sitt høyst fortjente trofe.

For sjette gang i nulløpshistorien kunne Turid og Gunnar Kvifte motta premien som årets trimpar. Første gang i 1986 da de ennå ikke hadde rundet 50, mens de i år begge har rundet 80. Still going strong kan man vel snakke om her. Med 76 sekunder var de tre sekunder foran Berit og Tore Tellefsen, med Liv og Leif Berg på tredjeplass med 84.

BARE Å «BØYE SEG I HATTEN» FOR ODDVAR- BRIT TRONER ALENE PÅ DRONNINGTOPPEN.

Det er ikke mange skoftede nulløpskvelder Oddvar Larsen har siden «tidenes morgen». Da er det vel heller ikke så rart at det har blitt smultringtall i protokollen med relativt jevne mellomrom, selv om også han har opplevd sesonger med nulltørke. I år har det imidlertid blitt tre, og dermed et betydelig festet grep som «Kongen på smultringhaugen». 85 åringens 68 nuller har gitt ei luke på fem til Tore Tellefsen, som dermed står overfor en gedigen utfordring i opphentingen. Det er disse to som har skiftet om tronen i en årrekke. På «Dronningtoppen» er det en trio som har sin innbitte kamp om «tronen». Eva Gulbrandsen, Astrid Kristensen og Brit Sandlie hadde alle sine nuller også i år. Og Brit har tilrevet seg den lille marginen som sender henne alene på toppen med 49, mens Eva og Astrid har 48. Her ligger det godt til rette for at vi får tre nye 50-tallere i 2020. Jenter med lang fartstid som holder koken.

FEST I NYE OMGIVELSER PÅ AKA ARENA.

Etter at årets siste runder var unnagjort var det klart for tradisjonelle festligheter. En sent klarlagt dobbelbokking av vår faste festarena i klubbhuset kunne fort ha ført til «forviklingar». Til alt hell kunne AKA-arena steppe inn med en i alle deler lykkelig løsning. Toppetasjen i tribuneanlegget inneholder alle fasiliteter. Team Torill Munkerud hadde dermed de beste arbeidsforhold for cateringen i et veltutstyrt kjøkken, og lokalet stort nok for nulløpsforsamlingen. Dessuten kunne statistikkgutta jobbe i «freden og roden» i sin egen VIP-losje. Det er lettere å få summene til å stemme når stemmene ikke summer.Premiebordet fyltes opp med et meget variert utvalg, og som vanlig med et godt innslag av flytende føde fra det som i vårt naboland heter Systembolaget. Sjef Terje har plassert hovedtrofeene på egen pidestall og etter at Torill har kunnet erklære buffeten for åpnet og kaffekannene bordplassert er det klart for «etagilde».Underveis gjøres det klart for gavekorttrekninger. To stk, hver på kr. 500.- fra Sandberg Sport, trukket på terminlistenummer, ett gavekort i Brasseriet Fengselet for alle som er tilstede, og to gavekort på Gjestegården for alle med minimum 15 løp. Terje deler rundhåndet ut til fornøyde vinnere. Torill (nuller fra sist) Munkerud, kunne forkynne dagens fangst. Kun en, og det var Harald Bunes’ 26., som også fastsatte årets antall nuller til 103. Her skal en også ta med i betraktningen at et historisk lavt tall i årets sesong hadde noe med to færre løp enn normalt å gjøre.

Aril Bekkåsen, Gunnar Kvifte , Øystein Ringnes og Leif Berg ble så overrakt sine premier som cupens sluttspillaktører med Aril som årets cupmester, og Turid og Gunnar Kvifte får sin premie som årets trimpar.

Det har blitt et tradisjonelt innslag at nye 80-åringer som aktive smultringjegere mottar et innrammet diplom. Denne kvintetten bærer tallet godt, og vi gratulerer med vel overståtte geburdsdager, Gerd Røine, Turid Kvifte. Gunnar Kvifte, Karl Munkerud og Bård Myhre.Til sammen ligger det lang fartstid i denne buketten. På det nivået alderssnittet etter hvert har beveget seg hadde kanskje diplomer til nye 30-åringer vært vel så aktuelt. Sportens nestor i løypene er nå Per Moen som har 9-tallet først på sin aldersskala, mens supernestor 94-årige Karsten Hansen, som vår desidert eldste arrangør, på gul bru, og med litt mindre mobilitet, prioriterer sjakkspillet på tirsdagene. Karsten var imidlertid hjertelig tilstede på avslutningen. Han er jo en særdeles jovial kar veteranen fra Vågårdsbygda med glimt i øyet og snert i replikken. Så ble en større bukett kalt fram som mottagere av nok en tradisjonell «belønning». Den som handler om at man har vært på pletten i samtlige løp denne sesongen. De ti som kunne skilte med det er, Karl Hermod Aarøen, Trinelise Østvang, Elisabeth Steinkjer, Gerd Rygg, Turid og Gunnar Kvifte, Oddvar Larsen, Eilert Johnsrud, Erland Johnsen og Eva Solnes Pedersen.

Sjefen ville gjerne honorere sine gruppemedarbeidere med en blomstrende oppmerksomhet, der samtlige med unntak av Tor Søgnen, som dessverre måtte melde sykdomsforfall, var tilstede. Tore Tellefsen, Erik Monserud, Vidar Skjeggerud, Asbjørn Solvang, Knut Olberg, Øystein Ringnes, Torill Munkerud og Odd Hølen utgjør denne admisgruppa med ulike ansvarsområder. Erik Monserud tok ordet med 60-års gratulasjon og en oppmerksomhet til «teltmakeren» Øystein Ringnes, og en dagen derpå gratulasjon og oppmerksomhet til Odd Hølen, som ikke helt visste hva han hadde gjort seg fortjent til. Visstnok for «utviste tjenester» som det sto på et av lykkekortene i gamledagers Monopolspill. Han takker og bukker i alle fall.

Vidar Skjeggerud, som sjef i Statistikktroikaen, dirigerte den store premieutdelingen der 79 i år skulle premieres for sine premiekvalifiserte 15 løp. To av vinnerne skulle i år sørge for at vandrepokalene avsluttet vandringene og plasseres i de respektive kortløypemesterenes premiehyller. Kirsten Bakken etter å ha gått til topps i 2016 og i fjor og altså sin tredje og avgjørende aksje i år og Gunnar Kvifte etter seire i 2016 og 17 og i år.Det er bare å gratulere og konstatere at nye pokaler må rekvireres.Nye navn blir det på pokalene til langløypemestrene, nemlig Kari Rustad og Rolf Arne Strand. Nå er det ikke vandrepokal i barneklassen, men Nathalie Tellefsen mottok sin velfortjente premie. Den samlede kvintetten hadde selvsagt også førsteprioritet på det velassorterte premiebordet. Nå vil det gjerne ta si tid når så mange skal gjøre sine valg, men Vidar fikk dette til å gli raskt og greit uten store forstoppelser som følge av valgets kvaler.

Et overveldende antall forundringspakker inntok så et relativt tømt premiebord og Torill og hennes stab gjorde klar for den avsluttende utlodningen, der omsetningen på lodder som vanlig hadde vært stor. Om det var enkelte bord som dominerte i kategorien «vinnerlykke» har vi ikke oversikt over her, men registrerte i hvert fall at finalegevinsten, som alltid avslutter de fleste trekninger, FRUKTKURVEN, havnet hos Karl Hermod Aarøen.

Dett var Dett, tid for det alltid litt vemodige oppbrudd, å si hverandre takksigelser for alle tirsdager i vennskapelig kappestrid til folkehelsas beste. Mange skal takkes for nok en vellykket avslutning på sesongen. Torill og hennes team har hatt hånd om den praktiske organiseringen i mange år, og utfordringen i nytt lokale på kort varsel lot ikke til å stikke kjepper i hjulene. Dette gikk på skinner. Frank Sandli skal takkes for sitt utlån av mikrofon og forsterker, og Knut Olberg for aktiv «paparazzi» virksomhet til verdifull nytte for det historiske fotoarkiv, og også den lokale tidningen. Terje Sandlie og «heile gruppa» takkes for et vel gjennomført arrangement i AKA arena. Et unisont Takk for i år, og velkommen til nye dyster i 2020. Bare for å minne om det, tredje Påskedag er 14. April.

LITT Å HA I SESONGMINNET ELLERS ?

At 2019 skulle ende opp med 22 løp bør vel ha sin forklaring i minneboka. Egentlig var det meningen å sette punktum med 23, mot normalt 24. På grunn av sen Påske og ingen røde tirsdager på 1. og 17 mai, som ville ha tvunget fram alternativ dag, så valgte man allikevel å unngå et torsdagsløp.21.mai-løpet skulle arrangeres på Børdalsmoen, som imidlertid var i dårlig stiforfatning etter skogsmaskinenes «rasering», og ble besluttet flyttet til Schjongslunden. Nå har nulløperne aldri latt seg skremme av dystre værmeldinger, og startfeltet satte av gårde i friske vindkuler. Det skulle ganske raskt vise seg at himmelens sluser åpnet seg og vinden antok orkanaktig dimensjon. For første gang i nulløpshistorien var det derfor nødvendig å avlyse et løp på grunn av naturens lune. Dermed var det altså klart at årets sesong ville avsluttes med 22 løp. Som nevnt innledningsvis må en vel kunne fastslå at sesongens deltagernivå er i «stabilt sideleie» i forhold til fjorårssesongen. Nå er vi heldigvis ikke underlagt noen «sperregrense» for å spre vårt meget sosiale folkehelsetilbud. La oss bare si det sånn: Nulløperne er der – for alle og enhver, lavterskel eller hastverk. Det er plass til alle. Enkelte løp også vel egnet til skikkelig after run sosialisering. Midtsommerløpet på Hensmoen der XL-Bygg slår til med grillede pølser og saft, kaffe og kjeks, og i tillegg en premietrekning med handynyttige ting som ti av deltagerne kunne glede seg over i tilleggsbagasje på hjemturen. Absolutt en sesonghoydare i regi av Lars Gunnar Volden og hans medarbeiderstab i byggvarefirmaet.Den ikke altfor store forsamlingen som tok langturen til vårsesongens siste løp i Kråkvika derpåfølgende tirsdag kunne i alle fall ta for seg av Berthas smultringer, og muligheter for en dukkert i Randsfjorden. At fem av femti startende også kunne vende sørover denne sommerkvelden med smultringtall var jo ekstra bonus. Hytteplangeneral Jon Anders Kvisgaard er også rundhåndet med bevertningen i Hytteplans løp på Eggemoen. Her vanker det både boller og smultringer i tillegg til drikke. Dessuten var det rene «indian summer» den siste augusttirsdagen på Eggemoen. Mange positive faktorer ellers i dagens digitale hverdag. Knut Olberg sørger for stadig ferske fotovarer på Nulløpssida og at resultatene får sin raske kunngjøring så fort de foreligger.Her skal vi også gi vår honnør til Ringerikes Blad, som ved et par anledninger faktisk har greid å presse inn spalteplass allerede torsdag. Raskere er det som kjent ikke mulig å få det til. God dialog med avisens nye sportsjournalist Joakim Miøen settes det pris på. Dessuten er jo den lokale tidningen annonsesponsor sammen med Hytteplan på den ukentlige løpsannonsen.

Et 50-årsjubileum er bare tre år unna. Kanskje på tide med et framstøt for riksdekkende TV. Norsk Tippings EXTRA sending har hver uke et innslag fra en eller annen virksomhet, gjerne noe som har gått på trim, så hvorfor ikke ? Norge Rundt og Nulløp «minutt for minutt» blir kanskje vel ambisiøst ?

Uansett. Hjula holdes i gang av Terje Sandlie og hans trofaste stab. Til glede for mange som har det som et viktig og positivt innslag i hverdagen.

Kveldens arrangører i samtale med Knut Nilsen

Leif, Arild og Svein

Eggemoen 14.05.19

Husk at den 21. mai er nulløpet flyttet til Schongslunden

Børdalsmoen 04.06.19

Kveldens arrangør par

Familien Bekkåsen, kveldens arrangører

Johan-Fredrik takker og bukker

Kråkvika 02.07.19. Nulløperene koser seg

Svein har alt under kontroll

Kveldens arrangørstab

Kari, Leif og Liv ferdig med kveldens nulløp

Teltet måtte opp også i dag. Kraftig regnvær rett før start

Jon Anders og Kjersti gjør klart til fest

Kveldens komite

Kveldens arrangørstab

Kilemoen 17.09.19

Klart for trekning av cupens semifinaler

Karsten har som vanlig gjort alt klart til nulløp

Torill monterer teltet

Da er kveldens «tellekorps» ferdige med resultatene