Odd’s avslutningskommentarer

PUNKTUM FINALE FOR SESONG NR.46.

TYNNERE STARTFELT PÅ EN FIN HØSTDAG.

 

Med 13. oktober på kalenderbladet presenterte Schjongslunden seg i sedvanlig høstlig fargeprakt, men med usedvanlig sommerlig temperatur.

Når gradestokken ligger rundt 20 + kan en vel nesten trekke fram det velkjente uttrykket «Indian summer».Med et sekstitalls smultringtalljegere på startstreken må en ha lov til å si at dette var i tynneste laget på en avslutningsdag uten at vi skal gå ut på en dyptgående årsaksanalyse.De som la ut på de avsluttende runder enten det var i et raskt løpssteg eller raskt gangtempo fikk imidlertid en god trimtur på Schjongslundens gulbladdekte stier.Noen hadde grunn til å være ekstra fornøyd etter årets siste stempling,  en kvartett som hadde den biologiske klokka riktig stilt. Eneste hane i denne kurven var superveteran Karl Munkerud som dermed vil starte neste sesong med jakten på sin 50. Anne Lise Dølerud noterte sin 22., Gerd Rygg nr.18 og Kari R. Bjørnstad oppnådde krusutmerkelse med sin 12.

 

BERIT HVINDEN DAHL VANT «FOTOFINISH»

I DAMENES LANGE LØYPE OG BJØRN STEINAR TUFTIN KLAR HERREVINNER.

Det er ikke så ofte i nulløpshistorien at seriemestrene kåres ved hjelp av flest antall nuller, enere osv. når sammenlagtresultatet ender uavgjort. Det ble altså utfallet i årets lange løype på spinnesiden. I en for øvrig svakt besatt klasse med kun syv deltakere med 15 løp så endte det hele opp med en intens duell med Berit Hvinden Dahl og Kristin Amundsen der begge endte opp med 63. Berit kunne skilte med to nuller mot Kristins ene, og kunne dermed utropes som årets vinner, tyve år etter at hun tok «the double» i 1998.I god avstand fra disse to gikk «bronsen» til Jorun Tuftin, som med sine fire nuller hadde årets største nullfangst sammen med Erik Monserud.

I herrenes lange løype er det også en fallende deltakertendens men i hvert fall 19 som hadde det premiekvalifiserte antall i år. Soknagutten Bjørn Steinar Tuftin tok steget helt til topps i år. Den tidligere gode mellomdistanseløperen i Ringerike Friidrettsklubb med trofast deltakelse som smultringjeger avanserte fra fjorårets 6.plass og endte med sine 27 sekunder fem sekunder foran fjorårsvinner Aril Bekkåsen. Ytterligere fem sekunder bak endte supermeritterte Asbjørn Solvang. 80 åringen kunne dermed notere seg for karrierens 16.pallplass. Årets vandrepokal  vil imidlertid overvintre på Sokna, og sist gang det skjedde var da Ole Johan Andersen vant på den gang tidenes beste resultat.21 sekunder i 1991.

 

KIRSTEN BAKKENS ENERE AVGJORDE KORT.

ØYSTEIN RINGNES MED 24 SOM ÅRSBESTE.

Det brygget opp til en hyperspennende avslutning i damenes korte løype. Kirsten Bakken, Liv Gjerdingen og Elisabeth Steinkjer kunne alle ta siste stikk her. Nå endte det opp med 26-26 på Kirsten og Liv, og med 2 nuller på hver ble Kirstens fem enere avgjørende da Liv bare kunne hoste opp to stolpetall. Elisabeth gjentok fjorårets bronseplass to sekunder bak.

Rimelig jevnt ble det også i herrenes korte løype der langløypevinner i 2015, Øystein Ringnes, med 24 sekunder leverte årets beste resultat. De to siste års vinner, Gunnar Kvifte ble henvist til 2.plass i år med 27, og superveteran Oddvar Larsen ble nr.3 med 28.

Vi skulle gjerne hatt en overskrift med en barneklassevinner men det beklagelige og triste faktum er at ingen av den yngre garde kom opp i 15 løp. Også uvant med et avslutningsløp uten yngre juniors på startstreken. Hva vi ellers registrerer er at barn løper «over en lav sko» i diverse barneløp. Kanskje vanskeligere å komme seg på nulløp hvis det ikke er sterke familierelasjoner å støtte seg til ?

LIV GJERDINGEN CUPMESTER OG TORILL OG KARL MUNKERUD ÅRETS TRIMPAR.

Årets sluttspill i cupen ble en meget amputert affære.Vanligvis ender jo det hele opp i mesterfinale og bronsefinale med premiering til alle fire.Nå var Liv Gjerdingens motstander fraværende og siden Aril Bekkåsens motstander var fraværende i semifinalen så endte man altså opp med Liv som årets cupmester med 2 som seierssiffer, mens Aril ble bronsevinner.

Svært meritterte Liv Gjerdingen var forøvrig tapende finalist i fjor da Elisabeth Steinkjer ble cupmester. I trimparklassen var det inntil i fjor de ti beste resultatene fra hver som var tellende og Turid og Gunnar Kvifte ble klare vinnere da. I år var det Torill og Karl Munkerud som kunne utropes som årets trimpar. Slett ikke første gang det har skjedd siden de første gang vant i 1979, for i dette tusenåret har de også vunnet i 03,04 og 14.

EN KONGE OG TO DRONNINGER PÅ HAUGEN!

Oddvar Larsen og Tore Tellefsen har vært vekslende regenter på smultringtoppen i årtier.Før sesongstart var stillingen 62-61 i superveteranens favør, og når vi nå har gått ut av sesongen og Oddvar har plusset på ytterligere tre mot Tores ene, så står det altså 65-62. De «gamle»er med andre ord fortsatt eldst. En utfordrende 2019 oppgave for «Kronprinsen» ? På «Dronningtoppen» har det imidlertid skjedd et tronskifte siden sesongstart da Eva Gulbrandsen ledet an og ble pustet i nakken av Brit Sandlie og Astrid Kristensen. Denne sesongen  har Eva opplevd en sjelden nulltørke, og med to hver på Brit og Astrid så er det disse to som nå inntar tronen med sine 47 nuller mot Evas 46, så her vil nok

føljetongen fortsette neste sesong med disse tre i hovedrollen for det er luke bakover til Liv Gjerdingen med 42. 

 

OG SÅ VAR DET FEST PÅ TRADISJONELT VIS !

Alltid trivlig når en kan samles i HBK’s klubbhus til «etagilde» og «dei faste postane» som det het i radioen i gamle dager. Her er Torill og hennes kjøkkenstab i full sving med kaffekanner og et rikelig buffetutvalg av bakverk og «snitter», mens premiebordet fylles opp og Terje organiserer pidestallen for årets hovedtrofeer og vandrepokaler. Magne Nilsen har også i år sørget for at hans private mikrofon og forsterkeranlegg er rigget opp,mens statistikkgutta trekker seg tilbake i enerom for i «freden og roden» å sikkerhetsklarere årets sammendragsliste for 15 beste løp.

Knut Olberg er stadig på farten med sitt kamera. Han er jo nulløpssidas alltid tilstedeværende «hoff-fotograf» og sørger for at den sida av nulløpshistorikken er godt ivaretatt. Ringerikes Blad hadde forhåndsinformert om at de dessverre ikke hadde mulighet for journalistisk tilstedeværelse denne gang og håpet på litt skriveri og foto fra internt hold. Den etter hvert lett rustne «kom fram og sier» Odd Hølen bistår sjefen over alle sjefer med kunngjøringer om dagens trekning av gavekort fra Sandberg Sport og Ringerike Gjestegård.

To av hver på terminlistenummer, alle med 15 løp og gratislodd til samtlige tilstedeværende.Torill Munkerud hadde sin kunngjøring om «nuller fra sist»som jo var veldig ferskvare, der Kari R. Bjørnstad også ble overrakt krus for sin 12. null. Torill kunne ellers berette at årets totale antall nuller var 117. Liv Gjerdingen og Aril Bekkåsen er gjenstand for den første sportslige premieutdelingen for henholdsvis Gull og Bronse i årets cupmesterskap. Laila Thorud, Reidun Tuftin, Liv Gjerdingen,Elisabeth Steinkjer, Eva Solnes Pedersen, Oddvar Larsen,Øystein Ringnes og Asbjørn Solvang, har alle deltatt i samtlige løp i år og mottar en premie i den anledning. Ferske åttiåringer og et par litt mindre ferske mottar sitt diplom som fortsatt aktive smultringtalljegere. Det var kun Gerd Rygg, Asbjørn Solvang og Per Olav Gjerstad som kunne motta diplomet der og da. De øvrige «ny gamle» er Ole Bratlund, Paul Meier, Lars Hvalsmarken og Jan Arild Gulbrandsen. Terje ville også gi fortjenstfull blomstrende oppmerksomhet til sine medarbeidere i «Gruppa», der de fleste var tilstede med unntak av Berit Myhre og Tor Søgnen. De som da fikk sin høstblomst var, Torill Munkerud, Asbjørn Solvang, Erik Monserud, Tore Tellefsen,Vidar Skjeggerud, Knut Olberg og Odd Hølen. Fortjenstfull blomst også til Øystein Ringnes som er «Teltmaker» på løpsdagene.

Magne Nilsen hadde medbrakt sin kassegitar og sangstemme og framførte tre viser med tankevekkende innhold. Dessuten er det ingen nulløpsavslutning uten nulløpssangene der Knut Amundsens klassiker var innspilt på en CD, og lett å være med på med utleverte tekstark. Her var også Magne strengespillende virtuos.Fortjenstfull blomst også til Magne.Torill kunne dessuten gi fortjenstfulle blomster til sine gode hjelpere på kjøkken og loddsalg. Så var det klart for den store premieutdelingen der alle med 15 løp kunne ta for seg fra det rikholdige premiebordet der vi skjønner at en relativt fyldig samling av Rødvinflasker

sto høyt i kurs hos mange. Det var Vidar Skjeggerud som dirigerte denne seansen der i alt 80 var premieringskvalifiserte, og årets hovedtrofevinnere, Berit Hvinden Dahl, Kirsten Bakken, Bjørn Steinar Tuftin og Øystein Ringnes ble selvsagt foreviget av Nulløpssidas utsendte, som også ville sørge for at den lokale presse blir forsynt.

Loddselgende damer hadde innimellom solgt lodd til den store gullmedalje og kunne da også fordele et stort antall gevinster ved den avsluttende trekningen. En stor takk til Torill og hennes gode hjelpere som nok en gang sørget for at sesongens avslutning fortjener et hoylydt VEL BLÅST. En takk vi selvsagt sender videre til hele nulløpsfamilien som bidrar til det hyggelige fellesskapet. TAKK FOR I ÅR !

 

NOEN SESONGBETRAKTNINGER I 2018.

Det første som slår en når en skal plassere 2018 i nulløpenes historiebok er jo den markerte deltakernedgangen. Sesongens tredje løp, som skulle vært på Børdalsmoen ble jo på grunn av ekstremvinteren flyttet til Schjongslunden og var sesongtopp deltakermessig med 161. Det var kun 13 av 24 løp som samlet over 100 og årets gjennomsnitt ble akkurat 100. Altså 11 løp under tresifret og flere av disse på syttitallet.Er det grunn til å være bekymret? Undertegnede tror ikke det. En må bare innse at det de senere årene har vært et eksplosivt voksende mosjons- og treningstilbud i vårt distrikt,så når det lite «bisnissbaserte» nulløpstilbudet samler et hundretalls mennesker hver tirsdagskveld fra april til oktober så er da ikke det verst ? Så får en bare håpe at den godt voksne arrangørstaben holder koken ennå noen år. I 2023 kan distriktets lengstvarende mosjonstilbud feire 50 år !

KARSTEN SENIOR I SÆRKLASSE !

En som i hvert fall holder koken er 93-årige Karsten Hansen. Riktignok har det ikke blitt så mange nulløp i år. Sprekingen fra Vågårdsbygda synes det er viktig å holde orden på toppetasjen også og møter opp i sjakk-klubben ukentlig. Også det på tirsdager. Men heldigvis er «gul bru» på Eggemoen så høyt prioritert at han tar sin faste klokketørn der og i tillegg rydder i traseen som bærer navnet Karstenløypa.Vi legger til at Karsten selvsagt var på plass i HBK-huset lørdag.Nestoren som ble seriemester i 1984 og cupmester som 85 –åring i 2010 er jo i sitt ess i nulløpsmiljøet. Kjapp i replikken og med glimt i øyet !

ARRANGEMENTER MED «NOGO ATTÅT» ALLTID TRIVLIG !

Det har også blitt en hyggelig tradisjon med arrangementer der en ikke bare haster rett hjem etterpå. Ett av disse er jo midtsommerløpet på Hensmoen der det er grunn til å takke XL-Bygg  for full cateringopplegg med pølser og saft, og kaffe og kjeks samt trekning av premier fra bedriftens vareutvalg. 139 hygget seg på en fin sommerkveld. En fin kveld ble det også for de rundt 60 som tok langturen til Kråkvika ved Randsfjordens bredd nedenfor Hov i Søndre Land der Kari-Anne og Odd som alltid kunne takke Berthas for sponsing  av velsmakende smultringføde, som selvsagt er skikkelig sikringskost i et smultringløp.Både smultringer og boller samt kaffe og saft vanket det også i år da Hytteplangeneral Jon Anders Kvisgaard og hans stab i det siste augustløpet

samlet et drøyt hundretall på Eggemoen, også denne kvelden med velvillige værguder. Det er også grunn til å overbringe en stor takk til Kvisgaard som sammen med Ringerikes Blad er annonsesponsorer for den ukentlige annonsen. Den lokale presse takkes også for god saksbehandling av vårt ukentlige resultatmateriale. At det ikke alltid kommer like raskt på trykk bærer vi gjerne over med når vi vet at det kommer. Stor takk også til gruppas egen Knut Olberg som er den allestedsnærverende fotograf og dirigerer resultater og andre kommentarer inn på Nulløpssida. Viktig også for det historiske arkiv. Alle i gruppa for øvrig skal takkes for at de pålagte oppgaver utføres forbilledlig. Allikevel rettes den store takken til «sjefen over alle sjefer», Terje Sandlie. Uten de store fakter trekker han i trådene,

ikke minst med alle sesongforberedelser med terminliste og arrangøravtaler

etc. Ting gjør seg ikke sjøl, og han er jo ingen «ungfola»lenger han heller !

Dessuten innkalles gruppa til «årsmøte» i heimen i slutten av januar der det er «intim» bordsetting og «kjerringa» har hånd om cateringen. Brit har dessuten alltid vært svært delaktig i premieproduksjonen. En får si som Nils Arne Eggen, «samhandlingen er viktig i alle livets forhold».

Da får vi si det sånn – og lenge leve  Nulløpssporten !